Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Μπρόκολο: Το νέα όπλο κατά του καρκίνου του στήθους


Αυτή τη στιγμή, σε τουλάχιστον τρία ερευνητικά ινστιτούτα, γυναίκες με καρκίνο του στήθους, χορηγούνται με ένα σκεύασμα το οποίο είναι βασισμένο στο μπρόκολο, ώστε να μελετηθεί κατά πόσο είναι ικανό να καταστείλει την ανάπτυξη των όγκων.

Προηγούμενες μελέτες, εισηγούνται πως ένα συστατικό το οποίο απελευθερώνεται μετά από κατανάλωση μπρόκολου, ενισχύει την δράση προστατευτικών ενζύμων στον ιστό του στήθους. Επιστήμονες έχουν τώρα αξιοποιήσει το μόριο του θειοφανείου (sulforophane), χορηγώντας το σε ασθενείς που πρόσφατα έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του στήθους.

Το θειοφάνειο παράγεται από το σώμα μας όταν τρώμε γλυκοραφανίνη (glucoraphanin), ένα συστατικό το οποίο εντοπίζεται στο μπρόκολο.

Εδώ και καιρό έχει συσχετιστεί, πως μια διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά, ανάμεσα τους και το μπρόκολο,  μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση περιστατικών όπως αρθρίτιδας μέχρι και καρκίνου.

Ο ακριβής μηχανισμός δράσης των ουσιών παραμένει ακόμη ανεξακρίβωτος. Ένας προτεινόμενος μηχανισμός εισηγείται πως το θειοφάνειο ενεργοποιεί γονίδια τα οποία ενισχύουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα μας. Ο ίδιος μηχανισμός υποδεικνύει πως το θειοφάνειο, είναι ικανό να αναχαιτίσει μια οικογένεια από ένζυμα, γνωστά ως HDCA, τα οποία εμποδίζουν το σώμα από το να καταστέλλει του όγκους.

Οι δυο δοκιμαστικές έρευνες με σκευάσματα βασισμένα στο μπρόκολο, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στην Αμερική.

Στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins University και το ιατρικό κέντρο Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center, γυναίκες με καρκίνο του στήθους χορηγούνται με θειοφάνειο καθημερινά για δυο βδομάδες. Στα ιδρύματα αυτά μελετείται το ενδεχόμενο ελέγχου των όγκων αλλά και αύξησης των επιπέδων προστατευτικών ενζύμων με την χορήγηση θειφανείου.

Την ίδια στιγμή, ερευνητές στο ινστιτούτο Cancer Institute in Oregon, εξετάζουν το ενδεχόμενο του κατά πόσο εκχύλισμα από το μπρόκολο το οποίο λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα για μέχρι και δυο μήνες καταστέλλει την ανάπτυξη των όγκων.

Ερευνητές στο Institute of Food Research (IFR) πιστεύουν πως το θειοφάνειο είναι ικανό να ενισχύσει τους αντικαρκινικούς μηχανισμούς του ίδιου του σώματος μας.

«Το θειοφάνειο είναι πολύ σημαντικό,» όπως δηλώνει η Δρ. Maria Traka, του Νορβηγικού IFR. “Στοιχεία αποδεικνύουν πως βοηθά στη διατήρηση μια υγιούς ισορροπίας αντιοξειδωτικών στο σώμα μας ώστε να αντεπεξέλθει τις επιπλοκές διατροφολογικών, περιβαλλοντικών και άλλων καρκινογενών παραγόντων.»

«Για να λάβουμε τα οφέλη, θα πρέπει να τρεφόμαστε με τρεις-τέσσερις μερίδες μπρόκολο τη βδομάδα. Κάποιοι μπορεί να δυσκολεύονται με αυτή την ιδέα αλλά βλέποντας τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει αυτή η συνήθεια, η οικογένεια μου τρέφεται με μπρόκολο γύρω στις τρεις με τέσσερις φορές τη βδομάδα.»
Ένα άρθρου του Roger Dobson
 
Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis