Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Πολεμήστε τις φλεμονώδεις νόσους με φυσικά μέσα: με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα


Γνωρίζετε γιατί τα ζώα που ζουν σε παγωμένα νερά έχουν το λίπος του σώματος τους πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα; Επιπλέον, ξέρετε γιατί το γεγονός αυτό είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τη ζωή στον Αρκτικό Ωκεανό;
Όχι, δεν έχει τίποτα να κάνει με το γεγονός ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα παρέχουν προστασία έναντι στην παγωνιά για τα εσωτερικά όργανα του σώματος. Ο πραγματικός λόγος για αυτό είναι ο εξής: Λόγω του σχεδιασμού και της κατασκευής τους, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παραμένουν σε ρευστή κατάσταση ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Και επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν σημαντικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών, η παρουσία τους έχει σαν αποτέλεσμα οι κυτταρικές μεμβράνες και τα ίδια τα κύτταρα να διατηρούνται ευέλικτα ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Είναι επίσης σημαντικό για τους ανθρώπους να έχουν εύκαμπτες κυτταρικές δομές για υγιές αίμα και υγιή ενδοθηλιακά κύτταρα. Τα προληπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι πολλαπλά, όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενο Γράμμα Υγείας με τίτλο «Μια υγιής καρδιά με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα."

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν: Η Κουερσετίνη αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της επιγαλλοκατεχίνης του γαλλικού οξέος(EGCG), που εξάγεται από το πράσινο τσάι.

Οι EGCG θεωρούνται σαν το πιο σημαντικό συστατικό στο πράσινο τσάι. Χάρη στις κυτταροπροστατευτικές τους ιδιότητες, αυτές οι ουσίες βρίσκονται, τα τελευταία χρόνια στο επίκε ντρο της προσοχής των ερευνητών που ασχολούνται με τις μικροθρεπτικές ουσίες. Μέσα από τις μελέτες αποδεικνύεται για παράδειγμα, ότι οι επιγαλλοκατεχίνες EGCG είναι πολύ αποτελεσματικές στην πρόληψη του καρκίνου και της φλεγμονής. Επιπλέον αξιοποιώντας την προσέγγιση της «συνέργειας θρεπτικών ουσιών», μπορούμε να επιτυγχάνουμε τέτοια αποτελέσματα χρησιμοποιώντας αρκετά μικρές συγκεντρώσεις EGCG εφ’ όσον τις συνδυάζουμε με άλλα μικροθρεπτικά.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Κυτταρικής Έρευνας του Δρος Rath, έχουν μελετήσει το κατά πόσον η προσθήκη κουερσετίνης (μιας πολυφαινόλης με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η οποία περιέχεται σε σημαντικές ποσότητες στα κρεμμύδια και ορισμένα φρούτα), βελτιώνει την απορρόφηση των EGCG από το λεπτό έντερο και συνεπώς, αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα αυτού του εκχυλίσματος.

ShareThis