Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Πολεμήστε τις φλεμονώδεις νόσους με φυσικά μέσα: με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα


Γνωρίζετε γιατί τα ζώα που ζουν σε παγωμένα νερά έχουν το λίπος του σώματος τους πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα; Επιπλέον, ξέρετε γιατί το γεγονός αυτό είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τη ζωή στον Αρκτικό Ωκεανό;
Όχι, δεν έχει τίποτα να κάνει με το γεγονός ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα παρέχουν προστασία έναντι στην παγωνιά για τα εσωτερικά όργανα του σώματος. Ο πραγματικός λόγος για αυτό είναι ο εξής: Λόγω του σχεδιασμού και της κατασκευής τους, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παραμένουν σε ρευστή κατάσταση ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Και επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν σημαντικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών, η παρουσία τους έχει σαν αποτέλεσμα οι κυτταρικές μεμβράνες και τα ίδια τα κύτταρα να διατηρούνται ευέλικτα ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Είναι επίσης σημαντικό για τους ανθρώπους να έχουν εύκαμπτες κυτταρικές δομές για υγιές αίμα και υγιή ενδοθηλιακά κύτταρα. Τα προληπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι πολλαπλά, όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενο Γράμμα Υγείας με τίτλο «Μια υγιής καρδιά με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα."

Έχουμε διαβάσει πολλές φορές σε δημοσιεύσεις ειδικών ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένα σημαντικό συστατικό για την πρόληψη της φλεγμονής που συμβαίνει στο σώμα μας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των φλεγμονωδών ασθενειών με φυσικό τρόπο, όπως μπορούμε να δούμε στο παράδειγμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων. Εμφανίζεται κυρίως ύπουλα και συχνά περνάει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εξελίσσεται σταδιακά για πολλά χρόνια και όλο και περισσότερες αρθρώσεις επηρεάζονται σταδιακά. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από επίμονο, συχνά οξύ, πόνο, λόγω της φλεγμονής που δημιουργείται στις αρθρώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη νόσο με φυσικά μέσα, πριν να υποστούν οι αρθρώσεις τόσο μεγάλες βλάβες, οι οποίες θα είναι δύσκολο να θεραπευτούν.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα και η φλεγμονή

Έχουν τα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα ιδιότητες και ειδικούς μηχανισμούς που να μας επιτρέπουν να τα θεωρούμε τόσο πολύτιμα στην καταπολέμηση της φλεγμονής; Αυτό μπορεί εύκολα να απαντηθεί: Ανταγωνιζόμενα με άλλα λιπαρά οξέα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αναστέλλουν το σχηματισμό ενδιαμέσων φλεγμονωδών ουσιών.

Οι φλεγμονώδεις ενδιάμεσες ουσίες είναι ενδογενείς ουσίες που δεν έχουν εμφανή εξωτερική αιτία, αλλά παίζουν ρόλο για την εκκίνηση φλεγμονώδους αντίδρασης που επωάζεται στον οργανισμό μας. Ο αιτιολογικός παράγοντας για το σχηματισμό των μεταβολικών ενδιαμέσων της φλεγμονής είναι το αραχιδονικό οξύ. Συνδέεται με τις κυτταρικές μεμβράνες, όπου είναι «ενσωματωμένο». Σε περίπτωση αυξημένης διέγερσης, το αραχιδονικό οξύ απελευθερώνεται με ενζυματι- κές διεργασίες και μετατρέπεται σε φλεγμονώδεις μεσολα- βητές, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε εντατικοποίηση της φλεγμονής και πιο έντονο πόνο.

Το αραχιδονικό οξύ είναι ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ και είναι ένα από τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Το σώμα μας μπορεί να παράγει (μέσα από το μεταβολισμό) ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, έστω και σε μικρές ποσότητες, από τα άλλα λιπαρά οξέα, όμως, το μεγαλύτερο μέρος του λαμβάνεται μέσω των τροφίμων (διαιτητικά λίπη των ζώων). Το αραχιδονικό οξύ είναι και αυτό απαραίτητο για το σώμα μας. Ο σημαντικότερος ρόλος του αραχιδονικού οξέος για το ανθρώπινο σώμα αφορά τη σύνθεση των ζωτικής σημασίας ορμονών των ιστών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι το γεγονός ότι καταναλώνονται συχνά πάρα πολλές τροφές πλούσιες σε ζωικά λίπη – και το γεγονός αυτό καθίσταται πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Ένας φυσικός ανταγωνιστής του αραχιδονικού οξέος είναι το EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ), ένα από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα λιπαρά ψάρια των ωκεανών. Αυτά τα, μακράς αλυσίδας, λιπαρά οξέα καταστέλλουν τις μεταβολικές οδούς του αραχιδονι- κού οξέος και, συνεπώς, η φλεγμονή και ο πόνος σταματά. Το αραχιδονικό οξύ μπορεί να αντιμετωπιστεί σε κυτταρικό επίπεδο στις μεμβράνες των κυττάρων με απλά μέσα: το EPA, το οποίο είναι επίσης ένα λιπαρό οξύ, που είναι ενσω- ματωμένο στις κυτταρικές μεμβράνες, συνδέεται στους ίδι- ους υποδοχείς στις κυτταρικές μεμβράνες και ανταγωνίζεται για τα ίδια ένζυμα όπως το αραχιδονικό οξύ. Ως αποτέλεσμα, μια υψηλότερη πρόσληψη τού, ζωτικής σημασίας, εικοσαπεντανοϊκού οξέος, σημαίνει ότι το αραχιδονικό οξύ αναστέλλεται και η φλεγμονή που προκύπτει αναχαιτίζεται και μειώνεται σημαντικά.

Οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν σαφώς τη σημασία των ω-3 λιπαρών οξέων στις φλεγμονώδεις παθήσεις:

  • Λιπαρά οξέα από ψάρια: η αντιφλεγμονώδης δυνατότητα των μακράς αλύσου ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Το τυπικό διαιτολόγιο του δυτικού κόσμου εμπεριέχει ένα υψηλό επίπεδο ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, σε σύγκριση με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η αύξηση της αναλογίας των ω-3 προς ω-6 λιπαρά οξέα, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης πολλών χρό- νιων και φλεγμονωδών νόσων (βλέπε σύνδεσμο παρακάτω), όπως είναι για παράδειγμα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20500789



  •  Ο ρόλος των πολυακόρεστων ω-3 λιπαρών οξέων στη δίαιτα ασθενών που πάσχουν από ρευματικά νοσήματα. Οι θετικές επιδράσεις των πολυακόρεστων ωμέγα-3 λιπα- ρών οξέων για το καρδιαγγειακό σύστημα τονίζονται πολύ συχνά. Κατά την τελευταία δεκαετία, υπήρξε περισ- σότερο ενδιαφέρον για το ρόλο των θρεπτικών συστατικών στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων και τη βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων, σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι αντίφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι συνυφασμένες με αυτά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν πολύ καλά να προσφέρουν μια συμπληρωματική διαιτητική προσθήκη, πέρα από τις παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες.

Με βάση μια διαιτητική θεραπεία με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για το χειρισμό της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τους ασθενείς με άλλες ρευματικές νόσους, όπως ο ερυθηματώδης λύκος και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18651052
  • Η σπουδαιότητα των λιπιδίων στη διαιτητική θεραπεία των φλεγμονωδών νοσημάτων. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική πρόοδος στη γνώση των αντί-φλεγμονωδών ιδιοτήτων των λιπι- δίων, έχει οδηγήσει στη δημιουργία νέων οδηγιών για την εντερική και την παρεντερική διατροφή. Η αναφορά αυτή δείχνει την επίδραση των λιπιδίων μέσω της εντερικής διατροφής σε διάφορες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η αρτηριοσκλήρωση, η πνευμονική ίνωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες.
Για να συνοψίσουμε, είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι πολύ πιο ευνοϊκά σε μια εντερική διατροφή, η οποία συμπληρώνεται με τα ευεργετικά πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για τη θεραπεία ασθενών με φλεγμονώδεις νόσους. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της δοσολογίας των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, που προκαλούν συχνά περιττές παρενέργειες. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16771071


Η δική μας πρόταση για καλή υγεία:


Οι Κυτταρικές Θρεπτικές Ουσίες είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της υγείας, κυρίως όσον αφορά την πρόληψη των φλεγμονωδών παθήσεων. Αναστέλλουν τα ένζυμα αποδόμησης κολλαγόνου, ενισχύουν και βοηθούν στην υποστήριξη του κατεστραμμένου συνδετικού ιστού, καθώς επίσης αναστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες. Η κατανάλωση ζωικών λιπαρών τροφών, πλούσιων σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, πρέπει να περιορίζεται, προκειμένου να αποφευχθεί η υψηλή πρόσληψη αραχιδονικού οξέος. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά, εμπλουτισμένη κυρίως με το EPA, είναι μια σημαντική προσθήκη για την πρόληψη της φλεγμονής, ή απλά για να κρατήσει την ασθένεια υπό έλεγχο.

Πηγή:
www.dr-rath-foundation.org



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis