Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Μελέτη καταδεικνύει πως το μαγνήσιο είναι ικανό να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου




Παρατηρήθηκε πως συμπλήρωμα μαγνησίου είναι ικανό να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, με την αύξηση των επιπέδων της ορμόνης του ύπνου - μελατονίνης - και μείωση της ορμόνης του στρες - της κορτιζόλης.

Η αϋπνία χαρακτηρίζεται από μια σειρά προβλημάτων ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της ανικανότητας να κοιμηθεί κάποιος, της αδυναμίας για ένα διαρκές και ποιοτικό ύπνο, καθώς και του δύσκολου πρωινού ξυπνήματος, λόγω των διακοπών του ύπνου.  Η αϋπνία, συχνά, εκδηλώνεται ως υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, οδηγώντας συχνά και σε λειτουργική ανεπάρκεια.  Εκτιμάται πως η αϋπνία, κοστίζει πάνω από $60 δις ετησίως στο Αμερικάνικο σύστημα υγείας, στερώντας από κάθε Αμερικανό 11,3 εργάσιμες μέρες κάθε χρόνο.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η αϋπνία φτάνει το 40-50% στα ηλικιωμένα άτομα, άνω των 60 ετών. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, αφού η αδύνατη μνήμη και ο αυξημένος χρόνος αντανακλαστικών που προκαλούνται από την αϋπνία, έχουν ως απότέλεσμα οι ηλικιωμένοι να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πτώσεις, γνωστικές διαταραχές, σωματική αδυναμία και σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας

Τέλος, η αϋπνία οδηγεί συχνά σε χαμηλή ποιότητα ζωής και γενικότερα της υγείας όπως επίσης και την αύξηση του κόστους της υγείας αφού συχνά προκαλεί εξάρσεις άγχους και κατάθλιψης.
Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει πως τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να είναι ένας προσιτός και αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας. 

Στη μελέτη συμμετείχαν 43 άτομα - 21 άνδρες, 22 γυναίκες - ηλικίας μεταξύ 61 και 70 ετών που είχαν διαγνωστεί με αϋπνία. Στους μισούς δόθηκαν 2 δισκία μαγνησίου την ημέρα - 500 mg - χορηγούμενα ως οξείδιο του μαγνησίου, και στους άλλους μισούς χορηγήθηκε ένα εικονικό φάρμακο, κάθε μέρα, για 8 βδομάδες.  

Παρά το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στο συνολικό χρόνο ύπνου μεταξύ των δύο ομάδων, στην ομάδα μαγνησίου, παρατηρήθηκαν πολλές βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου.  Συγκεκριμένα, τα άτομα της ομάδας μαγνησίου είχαν 14,5 % μείωση του Δείκτη Σοβαρότητας Αϋπνίας σε σύγκριση με 3,1% μείωση στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Είχαν μια μείωση 15.4% στο χρόνο που απαιτείτω για να αποκοιμηθούν, σε σύγκριση με καμία αλλαγή στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και παρατηρήθηκε 8.9% αύξηση στην αποδοτικότητα του ύπνου, σε σύγκριση με καμία αλλαγή στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές δηλώνουν πως: «Το συμπλήρωμα του μαγνησίου φαίνεται να βελτιώνει τις υποκειμενικές και αντικειμενικές μετρήσεις της αϋπνίας σε ηλικιωμένα άτομα και μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαχείριση των διαταραχών του ύπνου στους ηλικιωμένους. Θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί ως ένα χρήσιμο βοήθημα για το γενικότερο πληθυσμό».


Πηγές:

  • Εβδομαδιαίο Newsletter Dr. Rath Health Foundation


  •  “The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial”, Δεκέμβριος 2012, Journal of Research in Medical Sciences. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis