Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σοκαριστική Αντιπαράθεση: Εκπρόσωπος της Nestlé δηλώνει πως οι Γενετικά Τροποποιημένες τροφές δεν είναι απαραίτητες!

Παρόλο που λίγους μήνες πριν η εταιρεία είχε δωρίσει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια ώστε να παλέψουν την υποχρεωτική σήμανση GMOs, ανώτερο στέλεχος της Nestlé δηλώνει πως δεν χρειαζόμαστε γενετικά τροποποιημένες τροφές.
 
 «Οι Γενετικά Τροποποιημένες (GM) τροφές δεν είναι αναγκαίες για να ταΐσουμε τον κόσμο μας και η βιομηχανία φαγητού θα επωφελείτο πολύ περισσότερο από την χρήση βιώσιμων πηγών,» έχει δηλώσει ο Hans Jöhr, επικεφαλής του τμήματος αειφόρου γεωργίας της Nestlé και επίτιμος πρόεδρος της πλατφόρμας SAI, μιας ομάδας που αποτελείται από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παραγωγούς φαγητού και ποτού που εργάζεται για την βελτίωση βιωσιμότητας».
Ανάμεσα στα επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει ο Jöhr στην εναντίωση του με τις Γενετικά Τροποποιημένες σοδειές ήταν και εμφάνιση ανθεκτικών ζιζάνιων, η αντίσταση που παρουσιάζουν τώρα τα παράσιτα, η μη επαρκής χρόνια μελέτη της επίπτωσης των GMOs στην ανθρώπινη υγεία και η μη αναγκαία αύξηση ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων.
Ο Jonathan Foley, επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου (IonE) του Πανεπιστημίου της Μινεσότας, συμφωνεί με τον Jöhr στο γεγονός ότι τα GMOs δεν αποτελούν πανάκεια στην ασφάλεια τροφίμων. «Δεν πιστεύω πως τα GMOs έχουν συνεισφέρει στην ασφάλεια τροφίμων. Υπάρχουν άλλοι, καλύτεροι τρόποι για το χειρισμό ζιζανίων και παράσιτων που είναι το ίδιο (ή και περισσότερο) αποτελεσματικοί από τα GMOs.”
 
Ο εκπρόσωπος της Nestlé έκανε επιπλέον δηλώσεις σχετικά με την σήμανση των GMOs. «Εμείς (η Nestlé) αντιμετωπίζουμε το θέμα με τα GMOs με ένα πολύ απλό τρόπο: Απλά ακούμε τι θέλουν από μας οι καταναλωτές. Εάν δεν τα θέλουν μέσα στα προϊόντα, τότε δεν θα τα βάλουμε,» δήλωσε ο Jöhr στο Food Navigator.
 
Σύμφωνα με τα αρχεία του Υφυπουργού της Καλιφόρνιας, η Nestlé USA έχει κάνει τέσσερις δωρεές μέχρι τώρα κατά τη μάχη της έναντι της υποχρεωτικής σήμανσης των Γενετικά Τροποποιημένων συστατικών στην Καλιφόρνια. Μέσα σε 7 μόλις βδομάδες, η εταιρία ξόδεψε σχεδόν $ 1.17 εκατομμύρια για να αποτρέψει το πέρασμα του σχετικού νόμου.
 
Ίσως μια τέτοια πολιτική θα πάρει χρόνο να εφαρμοστεί ή ίσως ο Jöhr αναφερόταν στις χώρες στις οποίες έχει ήδη περάσει νόμος που επιβάλει την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένων συστατικών. Όποια και να είναι η περίπτωση, τουλάχιστον κάποιος, στην μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, μιλάει σοβαρά στην δημοσιότητα για αυτά τα θέματα. Είναι μια αισιόδοξη αρχή.
 

Πηγή:

http://www.takepart.com/article/2012/08/30/nestle-and-gmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis