Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Δικαστική Καταδίκη της GlaxoSmithKline στην Κίνα Ύψους 492 εκατομ. Δολαρίων για Δωροδοκία


ΠΕΚΙΝΟ- Πρόστιμο 492 εκατ. δολαρίων επέβαλε την Παρασκευή κινεζικό δικαστήριο στη φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline για δωροδοκία γιατρών στην Κίνα. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο που επιβάλλεται ποτέ από κινεζικό δικαστήριο. Ο Βρετανός πρώην επικεφαλής της εταιρείας στην Κίνα καταδικάστηκε σε φυλάκιση.


Οι ποινές φυλάκισης για τον πρώην επικεφαλή, MarkReilly, και για άλλους τέσσερις Κινέζους κατηγορούμενους αναβλήθηκαν μετά από δικαστική απόφαση για ένα με τέσσερα χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα να μην εκτίσουν ποτέ τις ποινές του. Το δικαστήριο δήλωσε ότι έδειξε επιείκεια λόγω της ομολογίας των κατηγορουμένων.

Η υπόθεση, η οποία ήρθε στο φως στα μέσα του 2013, επισήμανε τη διαδομένη τακτική χρηματισμού γιατρών και νοσοκομείων από τους προμηθευτές φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, στα πλαίσια ενός πενιχρά χρηματοδοτούμενου συστήματος υγείας, το οποίο οι κινεζικές αρχές έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν.

Σε ανακοίνωσή της, η Glaxo ανέφερε ότι θα πλήρωνε το πρόστιμο και ότι ήδη είχαν γίνει πολλές αλλαγές στις επιχειρήσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επισημαίνονταν από τις κινεζικές αρχές. Επίσης, η εταιρεία δήλωσε ότι θα έφερνε αλλαγές στο σύστημα επιδομάτων παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους της και θα μείωνε τις δεσμεύσεις της με τους λειτουργούς υγείας.

«Η ολοκλήρωση των ερευνών όσον αφορά την επιχείρησή μας στην Κίνα είναι πολύ σημαντική, αν και το αποτέλεσμα αυτών είναι πολύ απογοητευτικό για την GSK. Μάθαμε πολλά από αυτή την υπόθεση και θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας SirAndrewWitty στην ανακοίνωση.

Ο Reilly καταδικάστηκε από το δικαστήριο της πόλης Changsha στην κεντρική Κίνα σε τρία χρόνια φυλάκισης με τετραετή αναστολή, ενώ διατάχθηκε η απέλασή του , κάτι που μάλλον θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα. Στους συγκατηγορούμενούς του επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από δύο μέχρι τέσσερα έτη με αναστολή από δύο μέχρι τέσσερα χρόνια.

Σε παρόμοιες υποθέσεις, οι καταδικασθέντες  έλαβαν χάρη στις περιπτώσεις που έδειξαν δείγματα συμμόρφωσης κατά την περίοδο χάριτος.

Το Υπουργείο Αστυνομίας ανέφερε ότι το Μάιο ο Reilly κατηγορήθηκε για ενορχήστρωση ενός «τεράστιου δικτύου δωροδοκίας». Επίσης, δήλωσε ότι ο Reilly διέταξε, στις αρχές Ιανουαρίου του 2009, προμηθευτές να χρηματίσουν γιατρούς, ανώτερους λειτουργούς νοσοκομείων και ιδρύματα υγείας, με στόχο τη χρήση προϊόντων της GSK.

Οι αρχές δήλωσαν ότι αυτό απέφερε «παράνομα έσοδα» πολλών δισεκατομμυρίων γουάν (δηλαδή, εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων).

Πη­γή
Abc New­s – China Fines Glaxosmithkline $492 million for Bribery

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis