Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Σπέρνουν το φόβο για την επιστημονική καινοτομία- Οι παράγοντες των φαρμακευτικών καρτέλ ξεσηκώνουν υστερία κατά των βιταμινών

Είναι πάντα επικίνδυνο όταν η επιστήμη χειραγωγείται, προκειμένου να υποκινήσει φόβο ανάμεσα στο κοινό. Ένα παράδειγμα των τελευταίων χρόνων είναι η παρουσίαση στοιχείων έρευνας από το “Cochrane Collaboration” πάνω στους υποτιθέμενους κινδύνους των βιταμινών. Χωρίς αμφιβολία, σ’ αυτήν την περίπτωση, αυτό έγινε για να τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους ενάντια στη λήψη θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για υγιή ζωή, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των οποίων, έχουν από καιρό παρουσιαστεί πειστικά μέσα από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες.
Η αξιολόγηση 67 ερευνών που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2008 είναι αυτό που ονομάζεται μετά-ανάλυση, δηλάδη η στατιστική αξιολόγηση δεδομένων που λήφθηκαν από διάφορες μελέτες. Επομένως, δεν πρόκειται για μία καινούρια έρευνα, αλλά για μία περιληπτική αναφορά η οποία έχει ξαναπαρουσιαστεί πριν από ένα χρόνο σε έκδοση του ιατρικού περιοδικού “JAMA” (Journal of the American Medical Association 2007, 297, 842-857).


Στην δεύτερη αξιολόγηση του 2008, οι συγγραφείς της έρευνας- που είναι οι ίδιοι και στις δύο εκδόσεις- συμπεραίνουν ότι συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες Α, Ε και βήτα καροτίνη, υποθετικά αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά μέχρι και 16%. Αυτή είναι μία εντυπωσιακή ερμηνεία, δεδομένου του γεγονότος ότι η γνήσια έκδοση τον περασμένο χρόνο, προκάλεσε έντονη κριτική από άλλους ερευνητές και διατροφολόγους- με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι συγγραφείς να παραδεχτούν αργότερα ότι το άρθρο τους περιείχε λάθη. Συνεπώς, ακολούθησαν διορθώσεις στο ίδιο περιοδικό (JAMA 2008, 299, 765-766). Ωστόσο, η ίδια έρευνα «μαγειρεύτηκε»/ανακατασκευάστηκε πάλι και εκδόθηκε ως «καινούρια».

Πολυάριθμα λάθη και αλλοιώσεις.
Πιο κάτω παραθέτουμε κάποιες από τις επιστημονικές απόψεις και λεπτομέρειες αυτής της αλλοιωμένης έρευνας, που οδήγησε στην εξαγωγή ανυπόστατων συμπερασμάτων και συνεπώς σε τίτλους ειδήσεων που σπείρουν τον πανικό:
  • Από 815 έρευνες για τις βιταμίνες, οι συγγραφείς επέλεξαν 68 για την ανάλυσή τους στην πρώτη δημοσίευση και επέλεξαν 67 έρευνες για την πρόσφατη αναθέωρηση. Έχει  ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι συγγραφείς απέτυχαν να συμπεριλάβουν οποιαδήποτε έρευνα στην οποία πέθανε κάποιος κατά τη διάρκεια ή μέτα την περίοδο της μελέτης.
  • Η μετά-ανάλυση συμπεριέλαβε 20 δοκιμές που διεξήχθησαν σε υγιή άτομα και 47 μελέτες στις οποίες οι βιταμίνες λήφθηκαν από ανθρώπους που υπέφεραν από μία ποικιλία ασθενειών (όπως Αλτσχάιμερ, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο). Η ανάλυση δεν ερεύνησε με λεπτομέρεια τις αιτίες του θανάτου σε ομάδες που, όχι μόνο περιελάμβαναν ανθρώπους που υπέφεραν από στεφανιαία νόσο, καρκίνο και σπασμένους γοφούς, αλλά περιελάμβαναν επίσης άτομα με ατυχήματα, αυτοκτονίες και άλλα αίτια. Είναι πιθανό ότι οι θάνατοι συνέβησαν εξαιτίας διαγνωσμένων προηγουμένως ασθενειών και όχι από τη χορήγηση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων. Αν σε οποιαδήποτε από τις δοκιμές με αντιοξειδωτικά ήταν προφανής πραγματικός κίνδυνος για θνησιμότητα, η έρευνα θα διακοπτόταν άμεσα. Καμία, στην πραγματικότητα, δεν διακόπηκε και τέτοια συμπεράσματα δεν αναφέρθηκαν καν από τους συγγραφείς των αρχικών ερευνών.
  • Οι δόσεις των συμπληρωμάτων και η διάρκεια της πρόσληψης, που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση σε διαφορετικές δοκιμές, ήταν σημαντικά διαφορετικά. Επιπρόσθετα, σε πολλές από τις έρευνες, οι συμμετέχοντες έπαιρναν όχι μόνο ελεγμένα θρεπτικά συστατικά, αλλά επίσης και μία μεγάλη λίστα από άλλες ουσίες και φάρμακα. Είναι προφανές ότι τα κύρια προβλήματα υγείας, καθώς και ποικίλες φαρμακευτικές παρεμβάσεις, φάρμακα και συμπληρωματικές θεραπείες, μπορούσαν όλα να παρέμβουν ή να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα, που οι συγγραφείς της μετά-ανάλυσης αποδίδουν σε ένα ή σε συνδυασμό επιλεγμένων θρεπτικών συστατικών.
  • Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο αφού χώρισαν αυτές τις 67 έρευνες σε ομάδες που είχαν «τάση υψηλού κινδύνου» και «τάση χαμηλού κινδύνου», οι συγγραφείς παρατήρησαν στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα στη θνησιμότητα. Σε άλλη περίπτωση, δε θα μπορούσε να παρατηρηθεί ανάλογο αποτέλεσμα.

Επιστημονικά δεδομένα διαψεύδουν το “Cochrane Report”.

Με μία συντηρητική εκτίμηση, σχεδόν 160 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες τα συμπληρώματα που αξιολογήθηκαν σε αυτήν την έρευνα. Αν τα αντιοξειδωτικά ήταν σημαντικός δημόσιος κίνδυνος, θα είχε αναγνωριστεί μέχρι τώρα. Αντιθέτως, τα οφέλη των βιταμινών στην υγεία υποστηρίζονται από ένα τεράστιο όγκο δεδομένων από εργαστηριακές μελέτες και παρατηρήσεις από πειράματα σε ζώα και ανθρώπους.

Ακόμη και οι συγγραφείς του “Cochrane Collaboration” παραδέχονται ότι τα ευρήματά τους έρχονται σε σύγκρουση με έρευνες που δείχνουν τα οφέλη των αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων διατροφής (Nutr Cancer, 2003, 46 15-22; J Natl Cancer Inst 2003, 95, 717-722; Dis Colon Rectum 1999, 42, 212-217).

Δυστυχώς, παρά το γεγονός αυτό, οι συγγραφείς επανέλαβαν μία ελαττωματική/προβληματική ανάλυση. Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν είναι σαφώς χρήσιμα μόνο σε αυτούς που, για καθαρά εμπορικούς λόγους, θέλουν να προστατεύσουν την επικερδή διακίνηση των φαρμακευτικών προϊόντων, προσπαθώντας να καταστείλουν την ευρεία χρήση βιταμινών και άλλων φυσικών ουσιών.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Ανακαλύψτε/ μάθετε με λεπτομέρεια για τα οφέλη των βιταμινών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών στην πρόληψη και θεραπεία των κυριότερων ενδημικών ασθενειών.
  • Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου του Δρος Ραθ στο, www.drrathresearch.org για να κάνετε μια επισκόπηση των πολυάριθμων ερευνών και δημοσιεύσεων σε αυτόν τον τομέα. Ξέρατε ότι  σε ερευνητικές εργασίες πάνω στη σημαντικότητα των βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών έχουν απονεμηθεί βραβεία Νόμπελ σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν;
  • Δώστε πληροφορίες σε συγγενείς και φίλους πάνω σε αυτό το θέμα και για την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το σύστημα υγείας μας.
  • Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Συμμαχίας για την Υγεία του Δρος Ραθ και μάθετε περισσότερα (http://www.symmaxia-gia-thn-ygeia-tou-dr-rath.org/)


2 σχόλια:

  1. « Τα περισσότερα δημοσιευμένα επιστημονικά ερευνητικά άρθρα είναι λάθος»

    www. New Scientist, 30.8 2005

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2.  Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο στο περιοδικό Νew Scientist (30.8.2005) του Ιωάννη Ιωαννίδη, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Iωαννίνων με τίτλο: «Οι περισσότερες δημοσιεύσεις είναι πιθανότητα λανθασμένες».
    Στο άρθρο αυτό, το οποίο έτυχε ιδιαίτερα ευνοϊκών σχολίων, αποδεικνύεται χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία και στατιστικές μεθόδους ότι, αν υποθέσει κανείς ότι μια εργασία είναι αυθεντική, μια αναφορά που σήμερα είναι πια αναγκαία, λόγω των προβλημάτων με τις πειραματικές και στατιστικές μεθόδους, η πιθανότητα να είναι λάθος τα συμπερασματά της είναι μεγαλύτερη από 50%.
    Αν ληφθεί υπόψη ότι αρκετές εργασίες είναι εν μέρει ή και ολοκληρωτικά πλαστογραφημένες, το ποσοστό των αξιόπιστων εργασιών μειώνεται σημαντικά.
    H μετά-ανάλυση η οποία σχολιάζεται στο πιο πάνω κείμενο και αναφέρεται στις βιταμίνες είναι ξεκάθαρο ότι είναι μια μη αξιόπιστη εργασία, όπου τα στοιχεία μαγειρεύονται όπως συμφέρει για να προκύψουν τα αποτελέσματα που κάποιοι θέλουν. Αντί να κάνουν έρευνες για το γεγονός ότι 106.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αμερική από παρενέργειες φαρμάκων, προσπαθούν να περάσουν μυνήματα για δήθεν κινδύνους από τη χρήση βιταμινών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis