Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

«Χάπι ντομάτας» βοηθά στην καρδιαγγειακή νόσο

Ημερομηνία: 9 Ιουνίου 2014

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένα καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής ενός εκχυλίσματος που βρέθηκε στις ντομάτες, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι λιγότερο έντονη,  όταν κυριαρχεί μια «μεσογειακή διατροφή», που αποτελείται από μεγάλη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδου. Πρόσφατες διατροφικές μελέτες δείχνουν ότι μια τέτοια διατροφή μειώνει τη συχνότητα των επεισοδίων που σχετίζονται με τη νόσο, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, ή που είχαν την ασθένεια προηγουμένως.


Ένα καθημερινό συμπλήρωμα ενός εκχυλίσματος που βρίσκεται στις ντομάτες μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Η συχνότητα εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου ποικίλλει σε όλο τον κόσμο, όμως υπάρχει εμφανής μείωση στη νότια Ευρώπη, όπου κυριαρχεί μια «μεσογειακή διατροφή», που αποτελείται από μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδου. Πρόσφατες διατροφικές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η διατροφή μειώνει τη συχνότητα των επεισοδίων που σχετίζονται με τη νόσο, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, ή που είχαν προηγουμένως την ασθένεια.

Ένα συστατικό της Μεσογειακής δίαιτας που θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου αυτού, είναι το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι δέκα φορές πιο ισχυρό από τη βιταμίνη Ε. Το λυκοπένιο βρίσκεται στις ντομάτες και άλλα φρούτα, και η δύναμή του φαίνεται να ενισχύεται όταν καταναλώνονται  πολτοποιημένες, στην κέτσαπ ή με ελαιόλαδο. Όμως, ενώ υπάρχουν ισχυρά επιδημιολογικά στοιχεία που υποστηρίζουν το ρόλο του λυκοπενίου στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ο μηχανισμός  με τον οποίο το επιτυγχάνει είναι ασαφής.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Cambridge University Hospitals National Health Service Foundation Trust, υποδεικνύουν ένα μηχανισμό με τον οποίο πιστεύουν ότι το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Ο Δρ. Joseph Cheriyan, σύμβουλος κλινικής φαρμακολογίας, παθολόγος στο νοσοκομείο Addenbrooke και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, λέει: «Υπάρχει πλούτος ερευνών που δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή - η οποία περιλαμβάνει λυκοπένιο, ως στοιχείο που βρίσκεται στις ντομάτες και άλλα φρούτα - - είναι καλή για την καρδιαγγειακή υγεία μας. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής,  είναι άγνωστο ποιοί μηχανισμοί υποκινούν αυτήν τη διαδικασία ".

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικά φάρμακα, επεμβατική μελέτη, που ερευνά τα αποτελέσματα του λυκοπενίου, με μία μέθοδος μέτρησης της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων που ονομάζεται «ροή του αίματος του πήχη», η οποία είναι ενδεικτική μελλοντικού καρδιαγγειακού κινδύνου. Τριάντα έξι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και τριάντα έξι υγιείς εθελοντές,  έλαβαν είτε ένα συμπλήρωμα διατροφής του εμπορίου που περιέχει 7 mg λυκοπένιο,  είτε θεραπεία με εικονικό φάρμακο. Νοουμένου ότι επρόκειτο για  διπλή τυφλή μελέτη, ούτε οι συμμετέχοντες, ούτε οι ερευνητές που διένεμαν τα χάπια γνώριζαν ποια θεραπεία παρέχεται στον κάθε συμμετέχοντα.

Οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο έπαιρναν όλοι στατίνες (φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης). Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, είχαν ακόμα σχετικά διαταραγμένη λειτουργία του ενδοθηλίου - την εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων - σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές. Η λειτουργία του ενδοθηλίου μπορεί να μελετηθεί με την καταγραφή της  ανταπόκρισης  των αιμοφόρων αγγείων στον πήχη, σε ένα φυσικό μόριο που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Η ενδοθηλιακή λειτουργία μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέπουμε μελλοντικά προβλήματα. Επομένως, το να έχουμε ένα υγιές ενδοθήλιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη της εξέλιξης της καρδιακής νόσου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη από του στόματος 7 mg ενός συμπληρώματος λυκοπενίου,  βελτίωνε και ομαλοποιούσε την ενδοθηλιακή λειτουργία σε ασθενείς, αλλά όχι σε υγιείς εθελοντές. Το λυκοπένιο βελτίωσε τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σε ποσοστό πάνω από το μισό (53%) σε σύγκριση με την αρχική τιμή σε εκείνους που έπαιρναν το χάπι.  Η συστολή των αιμοφόρων αγγείων είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, το συμπλήρωμα δεν είχε καμία επίδραση στην πίεση του αίματος, την αρτηριακή δυσκαμψία ή τα επίπεδα των λιπιδίων.

«Έχουμε δείξει σαφώς ότι το λυκοπένιο βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο», προσθέτει ο Δρ Cheriyan. «Ενισχύει την ανάγκη για μια υγιεινή διατροφή σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα καθημερινό « χάπι ντομάτας » δεν αποτελεί υποκατάστατο για άλλες θεραπείες, αλλά μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη, όταν λαμβάνεται μαζί με άλλα φάρμακα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν αυτό μπορεί να μειώσει τις καρδιακές παθήσεις -  θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερες μελέτες για να διερευνηθούν  τα αποτελέσματα πιο προσεκτικά »

Ο καθηγητής Jeremy Pearson, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, λέει: «Η μειωμένη ενδοθηλιακή λειτουργία είναι ένας γνωστός προγνωστικός δείκτης αυξημένου κινδύνου μελλοντικής καρδιακής νόσου. Απαιτείται περαιτέρω εργασία για να καταλάβουμε εάν οι ευεργετικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μικρή μελέτη, μεταφράζονται σε κλινικό όφελος για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο. "

Πηγή Άρθρου:

Tο παραπάνω άρθρο βασίζεται σε υλικό που παρέχεται από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η άδεια του πρωτότυπου δόθηκε από την Creative Commons Licence.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου