Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Φυτοβιολογικά και ο ρόλος τους στον ανθρώπινο οργανισμό- Μέρος ΙΙ


            
Σε συνέχεια του πρώτου μέρους του άρθρου για τα Φυτοβιολογικά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, παραθέτονται ακόμη τρεις πολύ σημαντικές ουσίες της οικογένειας των φυτοβιολογικών μαζί με τις δράσεις τους.


Για να διαβάσετε το πρώτο μέρος του άρθρου, κάντε κλικ εδώ. 

Σημαντικά φυτοβιολογικά για ένα υγιή κυτταρικό μεταβολισμο (συνέχεια από το Μέρος Ι)

     3. Η ρεσβερατρόλη έχει πολλές ευεργετικές και προληπτικές ιδιότητες για την υγεία. Είναι άφθονη στα σταφύλια (ιδιαίτερα στη φλούδα και τα κουκούτσια). Το ανθρώπινο σώμα ευεργετείται με διάφορους τρόπους από την αυτήν την πολυφαινόλη. Για παράδειγμα, η ρεσβερατρόλη ενισχύει την προστασία των κυττάρων και με αυτόν τον τρόπο εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες σε χρόνιες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και ταυτόχρονα έχει πολύ θετική επίδραση πάνω στο κυκλοφορικό σύστημα π.χ. στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων ή στη μείωση του οξειδωτικού στρες στους ιστούς της καρδίας και των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα. 


·         4. Η κουερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές που συναντάται πολύ συχνά στον κόσμο των φυτών. Τα κρεμμύδια, τα μήλα και τα εσπεριδοειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες αυτής της ουσίας.  Δρώντας ως αντιοξειδωτικό, η κουερσετίνη προστατεύει τα κύτταρα και το DNA από τις ελεύθερες ρίζες, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη κακοήθων κυττάρων και άλλων ασθενειών. Άλλες ιδιότητες της κουερσετίνης περιλαμβάνουν την παρεμπόδιση της φλεγμονώδους διαδικασίας (π.χ. αρθρίτιδα, και χρόνιες φλεγμονές) και την αντιθρομβωτική δράση. Η κουερσετίνη είναι πολύ σημαντική για αυτούς που υποφέρουν με αλλεργίες λόγω της ικανότητας της, μεταξύ άλλων, να αναστέλλει την απελευθέρωση της ισταμίνης –μιας ουσίας η οποία είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση των συμπτωμάτων στις αλλεργίες. 

·         5. Τα γλυκοζινολικά είναι μόρια που περιέχουν θείο και που κυρίως εμφανίζονται στα φυτά της οικογένειας των σταυρανθών, όπως τα φύλλα λάχανου, το κουνουπίδι, το καρότο και το μπρόκολο. Στα γλυκοζινολικά οφείλεται η χαρακτηριστική πικάντικη γεύση της μουστάρδας, του αγριοραπανιού και άλλων ειδών λάχανων. Τα γλυκοζινολικά  είναι αποτελεσματικά μόνο εάν η δομή των ιστών των φυτών καταστραφεί και διαλυθεί στο νερό –π.χ. μασώντας το φυτό.  Τα συγκεκριμένα αυτά μικροθρεπτικά έχουν αντιβιοτικές, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.  Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα γλυκοζινολικά μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση μολύνσεων και να μειώσουν τον αποικισμό και την εξάπλωση βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη ασθενειών όπως η χρόνια γαστρίτιδα. Επίσης τα γλυκοζινολικά  είναι σπουδαίοι αντικαρκινικοί παράγοντες. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει μια ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης σταυρανθών και του χαμηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Πηγές:
1.       Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Κυταρρική Ιατρική, Dr. Matthias Rath
2.       Ερευνητικό Κέντρο Dr. Rath Research Institute http://www.drrathresearch.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου